TERUG NAAR BLOG
Nieuws

Zomerserie Vakantiefoto tips deel 1: Compositie

Wil je graag mooiere vakantiefoto's maken, om je toekomstige fotocollage net dat beetje extra te geven? Volg dan onze zomerserie met de beste vakantiefoto tips.

Deze week tips over compositie, oftewel hoe zet je de verschillende onderdelen van je foto in beeld.

12 juli 2018

Wil je graag mooiere vakantiefoto's maken, om je toekomstige fotocollage net dat beetje extra te geven? Volg dan onze zomerserie met de beste vakantiefoto tips.

Deze week tips over compositie, oftewel hoe zet je de verschillende onderdelen van je foto in beeld.

De compositie van een foto bepaalt op welke manier verschillende onderdelen van de foto zich tot elkaar verhouden. Dit kun je op allerlei manieren beïnvloeden, bijvoorbeeld door de hoek van een foto te veranderen of het onderwerp van de foto op een ander punt in de foto te plaatsen. Klinkt dit je allemaal als abracadabra in de oren? Hieronder lichten we vijf manieren toe waarop je de compositie van je foto's kunt verbeteren.

Gebruik de regel van derden

Foto's waarop het onderwerp altijd in het midden staat worden al snel saai. Om je foto's net iets spannender te maken, kan het een goed idee zijn om de regel van derden te volgen. Dit wil zeggen dat je het onderwerp niet in het midden, maar op een derde van de foto plaatst. Verdeel hiervoor in gedachten je beeld in negen gelijke vakken en plaats het belangrijkste onderdeel (bijvoorbeel je geliefde of kind, of dat pittoreske kerkje) op de snijlijnen van deze vakken. Hierdoor wordt de foto meteen een stuk interessanter.

Speel met de hoek van de foto

Probeer te variëren met het punt waarvandaan je een foto neemt. Niet alle foto's hoeven immers recht van voren en van een bepaalde afstand genomen te worden! Klim ook eens op een stoel, ga op de grond liggen of draai simpelweg de camera om met de hoek te variëren. En maak je een foto van je gezin in een prachtige omgeving? Zet dan eens een paar extra stappen achteruit zodat het landschap ook goed op de foto staat!

Volg de lijnen van de omgeving

Let goed op zowel de horizontale als verticale lijnen die op je foto te zien zijn. Het kan namelijk nogal een storend beeld opleveren als de horizon op je foto wel diagonaal lijkt te lopen. Kijk dan ook goed op je camerascherm en leg de lijnen van de omgeving naast die op je scherm. Rechte lijnen zorgen voor een rustiger beeld en leveren zo een mooiere foto op.

Zorg voor contrast tussen de voor- en achtergrond

Een goede manier om een compositie net iets minder saai te maken, is door voor contrast tussen de voor- en achtergrond te zorgen. Fotografeer bijvoorbeeld een groot gebouw door een mensenmassa heen, maar stel je camera scherp op de gevel. Of doe precies het tegenovergestelde en stel je camera scherp op een onderwerp op de voorgrond terwijl de achtergrond onscherp is.

Foto: Dakota Corbin